TAPT Festival door de jaren heen

Het festivalseizoen van 2024 staat voor de deur, wat betekent dat het de 10e zomer wordt waarin bezoekers kunnen genieten van het TAPT Festival! Daardoor is het natuurlijk de hoogste tijd om even terug te blikken op de afgelopen jaren.

Het begon allemaal in 2015, toen Nick de Vree en Simon Leech op een feestje aan de praat raakten over hun wens om een speciaalbier festival in Amsterdam bij te wonen. Omdat zo’n festival ontbrak, besloten ze zelf een evenement te organiseren en het op Facebook te plaatsen als evenement. Op het, toen nog enorm populaire, platform hadden zich binnen no-time maar liefst 25.000 mensen aangemeld. Dit was een aangename verrassing aangezien de gekozen festivallocatie, het Mercatorplein, maar een capaciteit had voor 500 mensen. Helaas moest de Gemeente Amsterdam hierdoor het evenement annuleren uit angst voor een ‘’Project X’’-achtige situatie die zou kunnen leiden tot veiligheidsrisico’s. Wat aanvankelijk voor Nick en Simon het ergste leek wat hen had kunnen overkomen, bleek het uiteindelijk het beste te zijn wat hen is overkomen door de vele publiciteit. Alle kranten, bladen en het nieuws hadden het opgepikt. Op de originele datum zijn de mannen toch op het Mercatorplein gaan wachten op mensen die het annuleren eventueel niet hadden meegekregen. Gelukkig kwam er niemand opdagen en konden ze zich gaan voorbereiden op een nieuwe datum.

Door de media aandacht bleven bezoekers hoop houden op dit veelbelovende festival en op 20 september 2015 vond de eerste editie plaats, BierWest, in het ruimere Erasmuspark. Het bleek een groot succes en precies wat Amsterdam nodig had. Het jaar daarop volgde “BierOost”, waardoor er in 2016 twee succesvolle edities in Amsterdam plaatsvonden.

HET MERK TAPT
Alhoewel het festival enorm succesvol was, waren er uiteraard verbeterpunten. De brouwerijen waren bijvoorbeeld niet voorbereid op zo’n drukte, wat resulteerde in wachtrijen. Hoewel BierWest en BierOost voornamelijk waren ingericht op het proeven van speciaalbier, met de mogelijkheid om met brouwers te praten, bleek dat veel mensen vooral kwamen om te drinken en te feesten. Om die reden moesten er meer barren en taps komen om de wachttijden te verminderen. Het jaar daarop, in 2017, was het tijd om breder te denken dan alleen Amsterdam en voegden de mannen Utrecht toe, met ‘’UtrechtTapt’’. Ook deze nieuwe editie was zeer succesvol en inspireerde de organisatoren om TAPT Festival als merk op te richten, waardoor de sterke namen BierWest en BierOost plek moesten maken voor TAPT Festival Amsterdam Oost en West.

VERANDERINGEN
Naast het uitbreiden naar steeds meer festivallocaties, met dit jaar zelfs twaalf locaties, zijn ook de voorkeuren van de bezoekers veranderd. Er is een groeiende populariteit van alcoholvrije en -arme bieren, wat heeft geleid tot een toename van deze opties op de festivals. Bovendien is er een wijnbar toegevoegd en zijn er dit jaar zelfs cocktails verkrijgbaar. Hierdoor heeft het concept van TAPT Festival zich ontwikkeld van puur een bierfestival naar een festival met heel veel bier (en ook wijn en cocktails).

De groei van een festival vereiste ook uitbreiding van kantoor- en opslagruimte. In 2019 trokken de mannen een heus kantoor- en opslaggebouw in, bij B. Amsterdam. Later in 2022 was het tijd om te verhuizen naar een grote loods in het Noord-Hollandse dorpje Wormersveer en begin januari 2024 verhuisde het Festival weer terug naar de hoofdstad naar een nog mooiere en grotere loods. Daarnaast werd het team geleidelijk uitgebreid. In 2019 werd de eerste vaste medewerker, Robert-Jan Siep, aangenomen en later volgden er meer. Over het huidige team en ieders taken komt binnenkort ook een blog online, dus stay tuned!

Een onvermijdelijke ontwikkeling waar TAPT Festival zich ook steeds meer in verdiept, is verduurzaming. In 2017 was TAPT erg blij met het serveren van het bier in glas, maar anno nu wordt er uiteraard gebruikgemaakt van duurzame eco-hardcups. Bovendien valt het steeds meer bezoekers op dat het bier dat niet van de tap komt steeds vaker wordt geserveerd uit blik in plaats van uit fles, wat ook gunstiger is voor de kwaliteit van het bier. Blikken zijn milieuvriendelijker omdat ze beter recyclebaar zijn en makkelijker te stapelen, waardoor het vervoer efficiënter en milieuvriendelijker wordt. Ook de foodtrucks gaan met de tijd mee en bieden steeds meer vegetarische en veganistische opties aan.

Meer lezen over onze duurzaamheidsdoelstellingen? Kijk dan hier: https://taptfestival.nl/duurzaamheid/

Helaas zijn er ook tegenslagen geweest, zoals de Corona pandemie waardoor er in 2020 helaas geen TAPT Festival edities plaats hebben gevonden. In 2021 dienden de mannen creatief te zijn met de coronamaatregelen en vonden er zittende festival edities plaats.

FESTIVALSEIZOEN 2024
Maar, dit jaar geen pandemie en TAPT Festival gaat er weer volop tegenaan. Zeecontainers zijn omgetoverd tot nieuwe barren en maar liefst 16 van deze containers reizen aanstaande zomer het land door naar elke festivallocatie. TAPT Festival staat op het punt om zijn tiende zomerseizoen te vieren, een mijlpaal die de afgelopen jaren van groei en verandering weerspiegelt. Door de jaren heen hebben Nick en Simon het festival zien evolueren, van de uitdagingen van de eerste editie op het Mercatorplein tot de uitbreiding naar nieuwe festivallocaties, een breder scala aan drankkeuze verduurzaming, grotere kantoor- en opslagruimte team uitbreiding. Nick beschrijft een bezoek aan TAPT Festival als het wanen in het ‘’TAPT’’ dorpje. De dag begint heerlijk chill in de zon in een strandstoel, vervolgens dompel je jezelf onder in met drankjes en is er heerlijk eten te proeven, er worden spelletjes gespeeld en ‘s avonds gaan uiteraard de heupjes los! Dus wees weer welkom voor een onvergetelijke zomer op het Borrelfestival van Nederland.


Geschreven door: Saf Vermeule – Team TAPT Festival