Jopen Bier

CRAFTING DIVINE BEER
Het verhaal achter Jopen begint in de veertiende eeuw als Haarlem uitgroeit tot een van de belangrijkste brouwerssteden van Nederland. Brouwerijen draaien op volle toeren en het gerstenat wordt in ‘Jopen’ (vaten van 112 liter) over het Spaarne vervoerd. Het bier is van uitstekende kwaliteit en wordt zelfs in het buitenland gedronken. Maar aan de roem komt een einde. In 1916 sluit de laatste Haarlemse brouwerij haar poorten.

Het begin…
We nemen een sprong naar begin jaren negentig van de vorige eeuw. De voorbereidingen voor de festiviteiten van het 750-jarig bestaan van Haarlem zijn in volle gang. De stichting Haarlems Biergenootschap dient een plan in om het Haarlemse bier terug te brengen. In het stadsarchief worden recepturen uit 1407 en 1501 gevonden en het bier wordt gereproduceerd. En… de brouwsels zijn een genot om te drinken. Met het jongste bier, Hoppen, wordt op 11 november 1994 het feestjaar ingeluid. Het begin van Jopen!

Brouwtraditie
Door het overweldigende succes wordt het avontuur voortgezet. In november 2010 wordt met de opening van de Jopenkerk de Haarlemse brouwerstraditie in ere hersteld. De historische Jacobskerk in het Raaksgebied wordt omgetoverd tot een volledig operationele brouwerij, grand café en restaurant. Haarlem staat als brouwersstad weer op de kaart.

Divine beer
Vandaag de dag creëert Jopen originele craft bieren en stelt hoge eisen aan kwaliteit. De vele bekroningen, zowel nationaal als internationaal, vormen het ultieme bewijs. Jopen zoekt naar verrassende manieren om historie met het hedendaagse te verbinden. Daarbij maken we gebruik van de beste ingrediënten en de nieuwste technologische ontwikkelingen. Wij geloven dat… de kennis van het verleden en de mogelijkheden van het heden resulteren in de ultieme belevenis:
JOPEN, CRAFTING DIVINE BEER

Om de groei bij te benen heeft Jopen in de Haarlemse Waarderpolder een tweede brouwerij met een proeflokaal geopend. De divine beers vinden zowel nationaal als internationaal hun weg naar liefhebbers.

Jopen, van lokaal bier naar bier van wereldformaat.

Proost!

Attending on

© 2020 TAPT All Rights Reserved