Brouwerij ’t IJ

Brouwerij ’t IJ brouwt al sinds 1985 eigenzinnig Amsterdams speciaalbier. Muzikant Kasper Peterson richtte het bedrijf op nadat hij kennis maakte met de Belgische bierstijlen. Als lid van de band Door Mekaar trad hij geregeld op in België en ontwikkelde hij een bovengemiddelde interesse in het bier van de Zuiderburen. Omdat soortgelijk speciaalbier in Nederland nog nauwelijks gebrouwen werd, besloot hij het zelf te gaan doen.

Het bier dat hij aanvankelijk nog in een kraakpand brouwde, sloeg al snel aan. Op zoek naar een grotere locatie stuitte hij op het leegstaande Gemeentelijk Badhuis Funen. Een pand met een uitgebreid watertoe- en afvoersysteem en een stoomgenerator en dus ideaal om in te brouwen. Aangrenzende molen De Gooyer hoort niet bij het pand maar dient al sinds het begin als ultiem markant herkenningspunt. Niet lang nadat het brouwen begon had het badhuis ook een eigen proeflokaal en een terras.

Het terras groeide uit tot een geliefde ontmoetingsplek voor Amsterdammers en het bier begon ook buiten de hoofdstad naam te maken. Brouwerij ‘t IJ groeide en brouwde steeds meer verschillende bieren. Na ruim twintig jaar de brouwerij te hebben grootgebracht besloot Kasper een punt achter zijn werk te zetten. Bart Obertop en Patrick Hendrikse werden de nieuwe eigenaren en zetten de traditie van het eigenzinnig lekker bier brouwen door met de introductie van nieuwe bierstijlen als de I.P.A. en verschillende pale ales.

Omdat de brouwerij aan de Funenkade niet meer aan de vraag naar IJbier kon voldoen, openden we in januari 2013 een tweede locatie. In de brouwerij aan de Funenkade produceren we al het tapbier voor het proeflokaal. Zo’n 700 meter verderop, aan het Zeeburgerpad, vullen we flessen en fusten af. Ondertussen is de capaciteit ook daar alweer toegenomen. Dat is natuurlijk goed nieuws want het betekent genoeg ruimte om alle klassieke IJbieren te kunnen brouwen en tegelijkertijd te kunnen experimenteren met nieuwe stijlen en smaken.

ENGLISH

Brouwerij ‘t IJ has been brewing quality beers since 1985. It all started when musician Kasper Peterson looked for an official outlet for his experimental home brewing. As a member and composer of the band Door Mekaar, he fell in love with the Belgian style beers while touring south of the Dutch border. Since similar beers were not yet brewed in Amsterdam, Kasper decided to produce them himself.

Searching for a suitable building to start an official brewery, he stumbled upon an old municipal bath house in disuse. It still had its water supply and drainage system, easy-to-keep-clean tiles and steam generator. It was, in short, the perfect building for a brewer. As a bonus, it had the biggest wooden windmill of the Netherlands right next door as the ultimate landmark.

The pioneering paid off and ‘t IJ gradually grew into the biggest and best known brewery of Amsterdam. After more than twenty years, Kasper decided his work was done. Bart Obertop and Patrick Hendrikse took over and continue brewing the distinctive kind of quality beers ‘t IJ has become known for.

Since demand was so much higher than supply, a new brewery was opened at a mere 700 meters from the original location in 2013. The original brewery at the Funenkade now produces all the beers for consumption in the bar in the same building. The new facilities at the Zeeburgerpad enable us to fill a significantly increased number of bottles and kegs. We manage to keep up with demand a little better and are still able to offer you an exciting experimental brew occasionally.

Aanwezig op

© 2020 TAPT All Rights Reserved