Hoe kan ik participeren?
Wij als organisatie van TAPT Festival Amsterdam Oost 2025, zijn ons ervan bewust dat een evenement in uw omgeving overlast kan veroorzaken en dat u daar wellicht last van heeft, in kleine of grote mate. Doormiddel van dit participatietraject, proberen wij als organisatie ervoor te zorgen dat u in ieder geval zoveel mogelijk op de hoogte bent van de ontwikkelingen omtrent het evenement en de daarbij eventuele gevolgen. Op deze manier hopen wij dat we u als buurtbewoner, ondernemer en/of betrokkene zo min mogelijk tot last zijn en dat wij op een fijne manier ervoor kunnen zorgen dat het evenement zonder problemen verloopt en het mogelijk zelfs een mooie toevoeging zal zijn voor uw buurt en omgeving. Lees HIER meer over wat TAPT Festival precies inhoudt als knus en gemoedelijk culinair festival.
Hieronder ziet u een aantal belangrijke details van het evenement evenals de betreffende data, inclusief de op-afbouw. Op deze pagina vindt u ook de agenda van het Participatietraject, waarin u kunt zien wanneer er wat gaat gebeuren als het gaat om uw bijdrage als buurtbewoner, ondernemer en/of betrokkene.
Onder het kopje ‘PARTICIPEREN? LAAT HET ONS WETEN’ kunt u uw bericht achterlaten, vóór 14 maart 2025. Alle vragen die betrekking hebben op het evenement en/of de productie ervan kunt u hier achterlaten. Maar laat het ons ook weten als u zich ergens zorgen over maakt of als er iets is wat wij zouden moeten weten voordat we starten met de productie. Alleen als u het ons laat weten dan kunnen we hier iets mee doen. Wij zullen u naar aanleiding daarvan, zo goed mogelijk informeren.
Kortom, laat het ons weten. Dan zullen wij als organisatie ons uiterste best doen om hier naar te handelen en/of indien noodzakelijk actie te ondernemen.
Details evenement
TAPT Festival Amsterdam Oost 2025
Locatie: Flevopark, Amsterdam
Openings data/tijden:
Vrijdag 9 mei 2025 – 17:00-23:00 uur
Zaterdag 10 mei 2025 – 13:00-23:00 uur
Op-afbouw data/tijden:
Dinsdag 6 t/m donderdag 8 mei 2025 – 08:00-20:00 uur
Zondag 11 t/m maandag 12 mei 2025 – 08:00-20:00 uur
Meer informatie betreffende ticketprijzen, invulling, FAQ’s en huisregels vindt u HIER, op de festivalpagina van TAPT Festival Amsterdam Oost.
We bieden buurtbewoners een korting aan van 20% op de tickets. Gebruik hiervoor kortingscode TF2510571 in de ticketshop.
Locatie evenement:
Hieronder is de locatie van het evenement weergegeven in het Flevopark. Het evenement vindt enkel plaats binnen het oranje kader zichtbaar op het kaartje. De rest van het park blijft te allen tijden open en toegankelijk voor recreatie. Om deze reden is er bewust gekozen om het park niet (deels) af te sluiten, ook niet tijdens de op-afbouw dagen.
—

Transport, op-/afbouw dagen:
Zoals hierboven al genoemd, zult u wellicht tijdens de op- en afbouw dagen merken dat er het nodige transport het park in- en uitrijdt. Dit transport wordt zoveel mogelijk gebundeld waardoor het aantal rijbewegingen wordt gereduceerd. Daarnaast worden alle leveranciers geïnstrueerd om stapvoets te rijden en extra op te letten. Hier zullen wij als organisatie ook streng op toezien.
—
Participeren? Laat het ons weten!
t/m donderdag 13 maart 2025
Het participatietraject is inmiddels afgerond. Dank voor alle reacties en betrokkenheid. De reacties en het verslag lees je hieronder. Dit is ook met de Gemeente Amsterdam gedeeld.
Maak je je met betrekking tot dit evenement nog steeds ergens specifiek zorgen over? Of heb je vragen? Laat het ons weten middels een berichtje hieronder.
Ik loop altijd hard in het park, kan ik dat blijven doen?
Dat kan zeker en ook alle dagen. Alleen zul je op een aantal dagen, met name tijdens de op-/en afbouw dagen, zien dat er een aantal vrachtwagens het park in- en uitrijden. De chauffeurs worden geïnstrueerd stapvoets te rijden en voorzichtig te zijn. Als je dat zelf ook bent, dan komt het goed.
Ik maak mij zorgen om de rijbewegingen op de Valentijnkade ivm. de school die hier zit / busjes in combinatie met groot transport in de ochtend en in de middag.
We zullen hier zoveel mogelijk rekening mee houden. In overleg met de transporteurs zullen we ervoor zorgen dat de betreffende chauffeurs hiervan op de hoogte zijn en rekening houden met de drukte in langs de Valentijnkade.
Waarom wordt dit tijdens het broedseizoen georganiseerd?
We zijn ons ervan bewust dat dit evenement in het Broedseizoen georganiseerd wordt. Mede door een Flora & Fauna scan door meerdere afhankelijke ecologen hebben we laten toetsen of de locatie van het evenement, de duur, grote en de impact van het evenement effect heeft op de Flora & Fauna van het Flevopark. Hier komen een aantal aandachtspunten naar voren die ons bekend zijn en waar we rekening mee houden tijdens de gehele periode dat wij in het Flevopark met het festival bezig zijn. Zo hebben we het festival bijvoorbeeld verder van de vegetatie geplaatst op het grote grasveld, om bepaalde vogels en planten te ontzien van eventuele verstoring. Kort voorafgaand aan het evenement wordt er additioneel nog een broedvogelcheck gedaan in het park om er zeker van te zijn dat er niets over het hoofd gezien wordt.
Waar komt de hoofdentree van TAPT Festival?
Het festival wordt op een gedeelte van het ‘grote’ veld in het Flevopark gerealiseerd. De entree van het festival wordt langs het ronde asfaltpad aan de westkant van de vijver geplaatst.
Waar parkeren mensen hun fietsen?
De fietsenstalling is op aanraden van de Gemeente Amsterdam geplaatst bij de hoofdingang van het Flevopark, wat via de Valentijnkade betreden wordt.
Wat als er schade aan het park gemaakt wordt door jullie?
Dit zullen we ten eerste altijd proberen te voorkomen. Wij zijn ook natuurliefhebbers en willen absoluut geen parken of onderdelen daarvan kapot maken. Dus mocht het om welke reden dan ook alsnog gebeuren dat er schade ontstaat, dan zullen wij er in overleg met de Gemeente Amsterdam voor zorgen dat dit opgelost wordt.
‘…Als buurtbewoner vind ik het weer erg irritant dat het Flevopark wordt afgesloten en een week lang wordt misbruikt voor 1 dag…’
Wij sluiten juist niet het park af zodat buurtbewoners gewoon het park in en uit kunnen en er blijft tevens meer dan voldoende ruimte over voor iedereen die er gebruik van wil maken. We gebruiken bijvoorbeeld slechts een gedeelte van het grote grasveld. Op deze manier kan het festival en de recreatie functie van het park voor één week prima naast elkaar bestaan wat ons betreft.
Jullie organiseren een festival midden in een woonwijk (Sciencepark en Indische Buurt) waar kinderen op deze data hard aan het leren zijn voor hun eindexamens. Wat doen jullie bij geluidsoverlast en waar kunnen wij dit melden?
Uiteraard zullen we er te allen tijde voor zorgen dat we binnen de gestelde geluidsnormen zullen blijven, zodat de overlast tot een minimum gereduceerd zal blijven. In het geval van geluidsoverlast kan er direct contact opgenomen met ons via: info@taptfestival.nl en/of kan er een melding gedaan worden via: www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/geluidsoverlast-melden/
Om te beginnen heeft dit niks met participeren te maken. Bij participeren betrek je bewoners bij het ontwikkelen van je plannen. Ten tweede is Tapt is gewoon een ordinair commercieel drankfeest.
Ten derde. Het festival is tijdens het broedseizoen.
Ten vierde: het is een park voor de natuur en de buurt om op een rustige wijze te recreëren en van het groen te genieten. Een festival hoort niet in het park.
Ten vijfde: er is sprake van vele dagen overlast met opbouw, festival en afbreken.
Ten zesde: een deel van het park is net in het voorjaar als het lekker weer wordt, grotendeels niet toegankelijk voor de buurt.
Etc etc etc
Kortom, als buurtbewoner vind ik dit een heel slecht idee.
En nogmaals, dit heeft niks met participatie te maken.
Dank voor je bericht en het delen van je zorgen. We begrijpen dat evenementen in het park verschillende reacties oproepen en dat de impact op de buurt, natuur en rust belangrijke aandachtspunten zijn. We nemen deze punten serieus en streven naar een goede balans tussen recreatie, natuurbehoud en de wens om gezamenlijke activiteiten mogelijk te maken. Daarom is het grootste gedeelte gewoon te allen tijden beschikbaar en bereikbaar voor recreatie.
Participatie betekent voor ons dat we luisteren naar verschillende perspectieven en deze meenemen in de verdere afwegingen. We blijven hierover in gesprek en waarderen de betrokkenheid uit de buurt in deze discussie.
Ik maak mij zorgen over de grote troep die onherroepelijk weer ontstaat en wekenlang blijft liggen. Dat is altijd het geval. M.i. is een park niet voor een festival maar een mooie rustige plek voor buurtbewoners waar o.a. de natuur niet verstoord moet worden. Een paar keer per jaar worden we als buurtbewoners voor het voldongen feit van een festival geplaatst (hoezo participatie, doorslikken!), kunnen we in een mooie tijd van het jaar een week lang nauwelijks of niet in ons park terecht met onze kinderen en blijven we wekenlang na afloop door een vies park wandelen (afval, wc papier etc). Zelfs bij onze huisdeuren wordt gedumpt. Zoek wat mij betreft liever een andere plek voor dit festival dan in de schaarse natuur van Amsterdam!
Dank voor het delen van je zorgen. We begrijpen dat afval en overlast een belangrijk punt van aandacht zijn. Een schoon en toegankelijk park is voor iedereen van groot belang, en we zetten ons in om ervoor te zorgen dat na afloop van ons evenementen het park netjes wordt achtergelaten. Ook wij zijn park gebruikers en dus hebben wij geen enkele reden om het park vies achter te laten. Kortom, we nemen je ervaringen hierin serieus en zullen dit meenemen in de verdere evaluatie.
We waarderen je betrokkenheid en begrijpen dat er verschillende meningen zijn over het gebruik van het park. Het doel (ook vanuit de Gemeente) is om een goede balans te vinden tussen activiteiten en het behouden van de rust en natuur. Het ‘leven en laten leven’ principe wat ons betreft. We blijven hierover graag in gesprek.
Agenda en vervolg
27 t/m 31 januari 2025
In deze week wordt het Participatietraject verstuurd middels een brief naar de betreffende buurtbewoners, ondernemers en/of betrokkene.
14 maart 2025
Het net wordt opgehaald en alle vragen en opmerkingen zullen worden bekeken. Indien nodig zal er contact opgenomen worden met de betreffende perso(o)n(en). Laat in dat geval je juiste contactgegevens achter.
21 maart 2025
Alle vragen en opmerkingen zijn behandeld. De meest relevante vragen en opmerkingen met daaronder onze antwoorden zullen op deze pagina worden gepubliceerd en vervolgens wordt daar een kort verslag over geschreven door ons als organisatie. Hierin zal de terugkoppeling van buurtbewoners, ondernemers en/of betrokkene uiteen worden gezet. Daarnaast gaan we verder in op het geen wat we gaan doen of al hebben gedaan met deze terugkoppeling en wat de verdere vervolgstappen zullen zijn.
Dit verslag zal vervolgens ook gedeeld worden met de Gemeente Amsterdam ter inzage.
We hopen u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben en vragen uw begrip en medewerking om het evenement zo goed en succesvol te laten verlopen.
Vriendelijke groet,
Team TAPT Festival Amsterdam Oost
Eindverslag / Conslusie
Hieronder lees je het participatieverslag van 2025:
Eindverslag Participatietraject TAPT Festival 2025
Het participatietraject rondom TAPT Festival 2025 in het Flevopark is voor ons een essentieel onderdeel van de organisatie. Wij vinden het belangrijk om buurtbewoners te betrekken bij de plannen, hun zorgen serieus te nemen en transparant te communiceren over de manier waarop wij het festival organiseren. Ons doel is om een evenement neer te zetten dat niet alleen een positieve bijdrage levert aan de stad Amsterdam, maar ook rekening houdt met de omgeving en de mensen die er wonen.
Uit de reacties binnen het participatietraject blijkt dat een aantal buurtbewoners zorgen heeft over mogelijke overlast en liever geen TAPT Festival in het Flevopark zou zien. We begrijpen deze zorgen en blijven ons inzetten om de impact op de buurt zoveel mogelijk te beperken. Tegelijkertijd zien we elk jaar ook dat veel buurtbewoners en Amsterdammers juist enthousiast zijn over het festival en de levendigheid die het met zich meebrengt.
Om de zorgen te verminderen en helderheid te bieden, blijven we de buurt actief informeren over de ontwikkelingen en de maatregelen die we nemen om overlast te beperken. Hoewel we niet alle bezwaren volledig kunnen wegnemen, geloven we dat open communicatie en wederzijds begrip bijdragen aan een goede omgang met elkaar.
De uitkomsten van dit participatietraject geven ons vertrouwen in een positieve voortgang van TAPT Festival 2025 in het Flevopark. We kijken ernaar uit om opnieuw een toegankelijk en sfeervol evenement te organiseren dat bijdraagt aan de diversiteit en gezelligheid van Amsterdam.
Vriendelijke groet,
Team TAPT Festival