LET’S MEET… HET PALEISJE

De leukste verjaardag van het jaar ligt alweer eventjes achter ons, maar om toch nog een beetje in een koninklijke feeststemming te blijven willen we graag een nieuw interviewtje met jullie delen.

Deze week op de planning: Meet het Paleisje! 🍻

👑 Hallo! Vertel met wie heb ik het genoegen, en wat doe jij voor Het Paleisje?

“Hi! IIk ben Justin, 33 jaar, oprichter van Het Paleisje en woon in Amsterdam Noord samen met m’n vrouw en kleintje. Ik houd van voetbal en van ondernemen! Ik heb dan ook Sportmanagement en Ondernemen gestudeerd aan de HvA, ben jeugdtrainer bij AZ geweest, heb wat dingen gedaan voor de KNVB én had een kantoorbaan – spoiler: dat was niks voor mij. Bierbrouwen kwam eigenlijk per (on)geluk op m’n pad, tijdens een avond in de kroeg met twee vrienden. We gooiden wat ideeën op tafel, en in juni 2020 zat de eerste batch in de ketel. Fast forward en zijn we vijf jaar verder!”

👑 Zo komen vaker dit soort ideeën tot stand volgens mij, maar hoe zijn jullie bij die koninklijke naam gekomen?

Ja, dan moet ik eigenlijk bij het begin beginnen. Die avond in de kroeg zeiden m’n maten dat ze een goed idee hadden: bierbrouwen! Ik was eigenlijk alleen nog bekend met het consumeren van bier maar zodoende gooiden we wat namen en ideeën in de rondte.

Denk aan ‘Willempie’ en ‘Maxie’. Die namen blijven hangen en voelen vertrouwd. Nederlanders zijn gek op Koningsdag, dus waarom niet een biermerk dat daar op inspeelt? 

Aan het eind van de avond stond daar de start van Het Paleisje op papier – dat papiertje heb ik ook nog steeds trouwens –  Toen was het volgas, we gaan het gewoon doen!

👑 Hoe vertaalt die ‘royale’ vibe zich dan naar jullie bieren?

We willen het bewust bij een knipoog houden. Het hoeft niet letterlijk koninklijk te zijn, maar het zit ‘m in de sfeer. We willen zeker op een manier royaal zijn, maar dat is niet onze visie, we willen juist toegankelijke bieren brouwen waar iedereen van kan genieten. Onze slogan is dan ook: Geniet en proost samen!

Dat komt mooi overeen met Tapt trouwens, samen proosten! 😉

👑 Ja inderdaad een goeie match! Wat maakt Brouwerij Het Paleisje zo uniek vergeleken met al die andere craft brouwerijen?

De persoonlijke aandacht, onze toegankelijke smaken en natuurlijk die knipoog naar het koningshuis. We willen bieren maken die iedereen snapt en lekker vindt, geen poespas. 

👑 Jullie zijn ook nog een redelijk jonge brouwerij, hebben jullie al enorme brouw blunders gehad?

“Oh, die hebben we zeker gehad! Een IPA met zó veel koolzuur dat we 4 pallets konden weggooien… En een winterbier waar we veel te veel voorraad van hadden. Maar sinds we samenwerken met Scheldebrouwerij loopt alles een heel stuk soepeler. 

Laatst hadden we wel nog een productie blunder. We waren te laat met onze standaard doppen – zwart met een goud kroontje –  bestellen dus kreeg de nieuwe batch volledig gouden doppen. Gelukkig bestaan we vijf jaar, dus noemen we het gewoon ‘jubileumdopjes’! Probleem opgelost!

👑 Eigenlijk een soort limited edition batch. Dat sluit mooi aan op mijn volgende vraag: Stel, jullie mogen een limited edition bier brouwen ter ere van Koningsdag, wat voor een biertje zou dat zijn? 

Die hebben we al! Willems oranje, een zacht gekruid witbier. We hebben bewust gekozen voor blik, ideaal voor on the go. En gelijk ook een soort test voor ons om te kijken hoe dat loopt ten opzichte van fles.

👑 Zijn er nog droomcollabs?

Phoe! Als ik een brouwerij moet zeggen zou ik Two Chefs Brewing heel tof vinden. Zij doen iets totaal anders en het lijkt me superleuk om dat samen te kunnen smelten tot iets. 

En ik zou dus eigenlijk wel een collab willen doen met een drop merk, zoals Klepper! Of een bierbitterbal? Al weet ik niet of ik daar zelf echt fan van ben, haha. 

Of juist heel iets anders, een eiwitreep om mijn twee passies samen te brengen en dan met de ingrediënten die bijvoorbeeld ook in de willems wit zitten verwerkt.

👑 Dat zijn genoeg goede ideeën. Dit seizoen gaan TAPT en Het Paleisje ook een mooie samenwerking aan, wat mogen onze bezoekers hiervan verwachten?

Hele. Verse. Biertjes. Twee zijn nét afgevuld, en eentje zit nog in de ketel! Onze bar krijgt een feestelijke goud-en-oranje look, helemaal in stijl natuurlijk. En we zullen ons nieuwste bier presenteren: Kroon op het Werk, een blondbier met champagnegist. 

Kleine fun fact: op het blikje staat een silhouet van een dame die oorspronkelijk voor een ander bier bedoeld was, maar nooit werd goedgekeurd door de Jumbo. Nu dachten we: f*ck it, we bestaan 5 jaar, het is ons feestje!”

👑 Hebben jullie ook nog andere dromen voor de toekomst?

Een eigen bar openen in Amsterdam! Die droom zit al een tijd in m’n hoofd en hoe meer ik het uitspreek hoe serieuzer ik er mee aan de slag wil. Een plek waar we onze bieren kunnen laten proeven, collabs kunnen doen en mensen samen kunnen brengen, dat lijkt me gaaf. 

We willen ook uitbreiden naar nog meer retail plekken en horecagelegenheden maar nu eerst: volle bak knallen op TAPT. We hebben er héél veel zin in!

Interview en tekst by Sara – Team TAPT Festival  🥳