Beerpairing: welk bier past bij welk gerecht?

Binnenkort een overwinter-diner met je vriendengroep? Pak uit en pair de gerechten met bijpassende speciaal biertjes. In dit artikel vind je de ultieme tips en verbluf jij je gasten gegarandeerd met een smaaksensatie die de vorige wijn-spijs zal overtreffen!

Tegenwoordig is speciaal bier niet meer uit menig koeling weg te denken en betreft het aanbod een ‘ieder wat wils’. Niet zo van bitter bier? Trek een zoet kersenbiertje open. Met je koppie in de zon? Een verfrissend witbiertje zou heerlijk zijn! En wist je dat speciaal bier zich ook leent voor een ‘chique’ diner? Bieren gaan ontzettend goed samen met verschillende gerechten, afhankelijk van de smaken en kenmerken van zowel het bier als het gerecht. Maar waar te beginnen?

Over het algemeen kun je de volgende richtlijnen aanhouden:

  • Wit- en tarwebieren passen goed bij lichte, verfrissende gerechten, zoals salades en zeevruchten.
  • Hoppige bieren, zoals IPA’s, passen goed bij kruidige of smaakvolle gerechten. Denk aan de Mexicaanse, Thaise of Indische keuken.
  • Moutige bieren, ofwel amberkleurige of bruine bieren, passen goed bij hartige gerechten, zoals gegrild vlees.
  • Donkere bieren, zoals stouts of porters, vullen stevige gerechten aan. Pair deze dus met barbecue en chocoladedesserts.
  • Zure bieren matchen uitstekend met zoete en zoute gerechten.

Voor wat extra inspiratie, hebben we zelf een menu samengesteld waarvan ons buikje stevig begint te borrelen. Komt-ie:

Gang 1

Een gebakken zalm met gember en limoen, gepaard met een fruitig witbier, zoals de Citrus Paradisi van Gebrouwen door Vrouwen > LINK

Gang 2

Een rundercarpaccio met rucola, parmezaan en truffelmayonaise, gepaard met een karamelachtige dubbel, zoals de Grimbergen Dubbel > LINK

Gang 3

Geroosterde kip met knoflook en tijm, gepaard met een hoppige IPA, zoals de IPA van Brouwerij ’t IJ > LINK

Gang 4

Chocolade fondue met fruit, gepaard met een stout met een chocolade- en koffiesmaak, zoals de Jopen Extra Stout > LINK

En bon appetit! Vergeet niet dat smaken verschillen, experimenteren en genieten is de sleutel tot succes in beer pairing.

Extra tip: Sta je een keer in de supermarkt zonder plan en bedenk je spontaan een beerpairing diner voor te schotelen ’s avonds? Check dan altijd even het etiket van de fles op suggesties van de brouwer. Sommige bieren zijn namelijk speciaal ontworpen om met een bepaald gerecht te drinken!