Achter de tap met Big Belly Brewing

Als bezoeker van een TAPT Festival heb je het er maar druk mee: de tijd van je leven hebben, dansen op de tofste muziek en vooral de lekkerste bieren proeven. Maar terwijl je van tap naar tap hopt, wordt écht in gesprek gaan met de brouwende helden vaak overgeslagen. Daarom nemen we zo nu en dan de tijd voor een korte en krachtige ‘achter de tap met…’ sessie.

Deze keer aan de tap: Willem van Big Belly Brewing. Een brouwerij uit Breda die niet alleen bekend staat om hun lekkere bieren, maar ook elk TAPT Festival verovert met hun opvallende festival bar.

Hoe is het idee van Big Belly Brewing ontstaan?

Komende zomer is het alweer zeven jaar geleden dat wij, met z’n drieën, Big Belly Brewing hebben opgericht. Het begon allemaal, cliché maar waar, met een brouwemmer in de keuken. Binnen onze vriendengroep organiseerden we altijd diners, waarbij de gastheer verschillende gangen maakte en daarbij bijpassende bieren uitkoos. Op één van die avonden bedacht Tom, Big Belly mede-oprichter, dat zo’n diner nog authentieker zou zijn als we het bier zelf zouden maken. Samen met Tom en Remco stapte ik de keuken in en begonnen we met het ontwikkelen van bieren. We brouwden telkens dezelfde drie bieren en verbeterden steeds de recepten.

Met succes dus!

Juist! Tegelijkertijd zagen we het aantal brouwerijen stijgen en zeiden we tegen elkaar “dit is het moment om de markt op te gaan!” We begonnen gelijk met een batch van 2.000 liter van elk van de drie bieren. Binnen twee maanden was alles op.

En toen zijn jullie op gaan schalen?

Ja, elke euro die we verdienden ging terug in het bier om aan de vraag te voldoen. Daarnaast hebben we in 2021 een bar geopend in Breda, de Big Belly Bar, waar onze bieren ook rijkelijk begonnen te vloeien.

Hoeveel bieren hebben jullie nu in het assortiment?

Ons kern assortiment bestaat uit zes bieren en vier seizoensbieren. De seizoensbieren hebben elk jaar dezelfde naam, maar het hopprofiel wordt telkens aangepast. Zo hebben we elke jaar een nieuw bier qua smaken. Wij kijken per seizoen hoe de hopvoorraden zijn en het komt geregeld voor dat we een nieuwe hop ontdekt hebben. Daarnaast brouwen we steeds nieuwe liquid desserts: donkere bieren die geïnspireerd zijn op toetjes.

Jummie! Waar moet ik dan aan denken?

We hebben bijvoorbeeld de Salted Fudge Hazelnut Brownie Porter, de Mexican Coffeecake Stout en met kerst brengen we altijd de Red Velvet Coconut Christmas Cake uit. Het zijn heerlijke geniet bieren waar je voor kunt gaan zitten om even tot rust te komen, al je zegeningen te tellen óf te luisteren naar een sterk verhaal van je maat.

En waar komt de naam Big Belly brewing vandaan?

Onze naam staat niet voor ons postuur, haha. Het komt eigenlijk van Beer with a Body. We wilden toegankelijk bier maken, maar wel met een twist. Het mag iets ‘voller’ dan het gewone blondje of IPA’tje.

Jullie zijn al drie jaar op TAPT Festivals te vinden! Wat is jullie leukste herinnering aan TAPT?

Elk TAPT Festival is genieten! Er heerst een vrolijke sfeer, niet alleen tussen bezoekers maar ook tussen de brouwers onderling, en iedereen is blij. Daarnaast is het een hele beleving, wat anders is dan bij andere bierfestivals met alleen brouwerijen en een frietkraam. Op TAPT zijn spellen, DJ’s, verschillende foodtrucks en nog veel meer. Het leukste moment vinden wij de laatste tien minuten van het festival; dan sluiten wij onze bar en zoeken we zelf de dansvloer op. Dit past goed bij ons motto: The Good Old Days are now. Ofwel, nú genieten!

Ja, jullie vallen ook altijd goed op op een TAPT festival!

Zeker, ik durf wel te zeggen dat wij de mooiste festival bar hebben van de Nederlandse brouwerijen. We zijn dol op klussen en rollen eigenlijk een hele kroeg het terrein op met zeven tapkranen. Dat zorgt voor veel aanspraak, haha.

Wat brengt jullie toekomst?

Uiteindelijk is het een bizar uit de hand gelopen hobby, en we willen we dit graag zo houden. Plezier staat bij ons centraal en we gaan nog lekker een paar jaar aanmodderen!