Bruut Bier

Bruut?!

Bruut is een nanobrouwerij in Amsterdam. Bij ons draait alles om balans en niet zozeer om een grootschalige productie. Grenzeloos enthousiasme en passie voor speciaalbier staan voorop in de bedrijfsvoering.

Wat maakt het Bruut?

Bruut onderscheidt zich met relatief droge blonde bieren die gestoeld zijn op de traditie van het ambacht en die tegelijkertijd worden verreikt met nieuwe smaken en trends van nu. Onze bieren zijn lekker en verleidelijk. Beheerst en vernieuwend tegelijk.

Duurzaam

Duurzaam en met aandacht, dat is volgens ons (Sander en Ward) dé manier om goed bier te brouwen. We vinden dat bier de gelegenheid moet krijgen om op natuurlijke wijze te evolueren in smaak. Al onze recepturen worden daarom zonder haast gebrouwen, zonder toevoegingen en met respect voor de natuurlijke rijpings- en verouderingsprocessen. Daarnaast brouwen we het liefst met biologisch geteelde granen die we zoveel mogelijk van agrariërs uit de nabije omgeving kopen. De brouwerij in Amsterdam voorziet straks in eigen energie, opgewekt op eigen dak of elders, en zal nagenoeg geen emissie noch afval kennen.

Een eigen brouwerij

In augustus 2018 hebben we ons gevestigd als zelfstandige duurzaam opererende nanobrouwerij in het hart van het Cruquiuseiland. Onze brouwerij bevindt zich in het Huisje Insulinde, dat ooit dienstdeed als hoofdkantoor van de voormalige Oliefabriek Insulinde, afgebroken en oude glorie opgebouwd. Het indrukwekkende erfgoed is dé plek waar wij speciaalbieren brouwen die we direct van uit de tank voor je tappen aan de bar. Een unieke plek om elkaar te ontmoeten en te genieten van ongepolijst speciaalbier.

Hoe zijn we gestart?

In 2014 hebben we voor het eerst eigen recepten in het “groot” gebrouwen bij Brouwerij De Praght in Dronten. Hier hebben we met vallen en opstaan geleerd hoe we de installatie van een microbrouwerij zelfstandig bedienen.

Voor goede raad kunnen we altijd terecht bij onze mentor Fred (de voormalig brouwmeester van Brouwerij ‘t IJ). Tevens hebben de diverse brouwopleidingen die wij in België volgden hebben ons het nodige inzicht verschaft in fermentatieprocessen en het management van de mout- en bierbereiding. Maar daar stopt het niet. In de tijd die over blijft lezen we vakliteratuur en experimenteren we in onze eigen keukens waar we nieuwe recepturen ontwikkelen.

 

ENGLISH

Bruut?!

We are a small craft brewery operation in down-town Amsterdam. We care not so much for a large-scale production and our boundless enthusiasm and passion for craft beer are paramount in business operations.

What makes it Bruut?

We fancy clean balanced beers in which the flavor profile of one of the ingredients stands out (i.e. yeast, hops). We employ traditional brewing methods but at the same time we enrich our beers with today’s trends and new flavors. Call it the enrichment of the new with the traditions of the old.

Brewing started as a hobby, but we quickly stepped things up and got our education in Belgium where we still frequently take courses to build our skills. Due to the Belgian connection originated from the brewing-classes we took, we now brew our beers in line with the Belgian tradition of attention to balance. At the same time we try to innovate by experimenting with new flavors and flavour-active maceration’s. We try to differentiate ourselves from the still rather traditional Belgian beer market, while still staying true to its foundations.

Our beers are not extreme, flavor-layered and tempting. Always sessionable and innovative at the same time.

Sustainable

We strive to be sustainable, local, and organic. As eco-minded brewers, we take a number of measures to green our brewing operations. Every day, we look at all that we do and we try to find something to improve — no matter how small.

The most significant portion of the brewery’s waste are organics. We don’t throw it away! It has all sorts of uses. Spent barley malt, hops, and yeast are fed to local livestock, used as a soil amendment, or composted.

The addition of a solar panel array atop our Bruut Brewpub and nearby rooftops will increase our sustainability practices.

Local & Organic

Today brewers have the option to brew with ingredients grown all over the world. For sustainability purposes, domestic usually beats imported, and less packaging is always best. We are dedicated to purchase sustain-ably grown, minimally packaged ingredients as much as possible.

How did we start?

We started brewing beer in our kitchens (fall 2010). We never thought about taking this hobby to the pro level and start a brewery. But consequently, in September 2014 Bruut Bier was born anyway.

Before going pro, we sharpened our skills and took various classes in Belgium to beef up on our knowledge about brewing technology and craft beer fermentation sciences.

© 2020 TAPT All Rights Reserved